The First Miles to Liberty  

 

Zuid Limburg 75 jaar bevrijd

 

 

In september 2019 vieren we de bevrijding van de eerste Nederlandse steden en het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuid Limburg. Na 4 jaar 4 maanden en 4 dagen kwam er een einde aan bezetting, onderdrukking en grote onzekerheid voor de burgerbevolking.

Om deze gebeurtenissen te herdenken organiseert Stichting Liberty Maastricht in samenwerking met vele binnen- en buitenlandse organisaties, grootschalige evenementen in diverse zuid Limburgse regio’s.  Van 12 tot en met 15 september zal een enorme karavaan van een groot aantal met voornamelijk historische Amerikaanse legervoertuigen en een grote groep re-enactors, door het zuiden van de Provincie trekken. De start is in het eerste bevrijde dorp van Nederland, Mesch. Tijdens de intochten zullen in de steden en dorpen die worden aangedaan, live optredens worden verzorgd met Engelse artiesten die de kenmerkende muziek uit de jaren ’40 ten gehore brengen. Tijdens deze dagen zullen 5 Amerikaanse veteranen van de Old Hickory Divisie en 10 veteranen overgebracht door de Best Defence Foudation en 1 Engelse veteraan de Limburgse dankbetuigingen in ontvangst nemen. Over de locaties komen dagelijks fly-overs van historische geallieerde vliegtuigen.

Naast de intochten worden ceremonies bijgewoond bij diverse monumenten en zal een bijzondere vredesviering worden georganiseerd. In de St. Gerlachuskerk in Houthem In Valkenburg  en omgeving zal een tocht georganiseerd worden voor 500 scholieren lang oa historische displays. als ook de geheime fabrieken en schuilplaatsen in de mergelgroeven. In Maastricht zal de karavaan door Wyck trekken en vervolgens via een route door het centrum eindigen op de Markt. Daar word daar word het publiek onthaald door de klanken van diverse harmonieën en Big Bands. Het feestprogramma zal tot diep in de avond doorgaan en live worden uitgezonden door de NPO.. In de avond vindt tevens in het Theater aan het Vrijthof een bijzonder ‘liberation concert’  plaats met medewerking van de Marinierskapel van de Koninklijke Marine.. Elders in de stad kan het publiek genieten van kleine concerten en sfeervolle optredens in diverse uitgaansgelegenheden. In Meerssen diverse kerndorpen en Beek wacht eenieder een bijzonder onthaal en dat in samenwerking met het Museum Eyewitness.

Aan de betreffende gemeenten, dorpen en buurtschappen wordt gevraagd om de locale bevolking te betrekken bij de inkomsten; bijvoorbeeld door de plaatselijke toneelverenigingen, scholen en muziekgezelschappen te mobiliseren en ook de burgers gekleed te laten gaan in de dracht van de jaren ’40.

Planning:

Wo. 11 september: aankomst en opbouw op het basiskamp op het Landal Green Park

Do. 12 september: 10.10 uur intocht vanuit België: start in Mesch het eerste bevrijde dorp van Nederland

Vrij. 13 september: Houthem-St. Gerlach vredesviering met meet and greet veteranen,

Via de buurtschappen Sibbe, Berg en Terblijt en Schin op Geul, 

10. 00 uur: Belevingstocht door Valkenburg door honderden scholieren

Grote intocht Valkenburg, 

Avond: 20.30 uur Bevrijdingsfeest op Landal Green Park   

Zat. 14 september: Maastricht de eerste bevrijde stad van Nederland

feest Wyck, rond 15.00 uur grootse stoet door het centrum van Maastricht, oa Kesselskade, Hoenderstraat (tickertape), Markt, Vrijthof

Bevrijdingsconcert Marinierskapel in het Vrijthof Theater festiviteiten met muziek op de Markt en Vismarkt

Zo. 15 september: 10.00 uur Meerssen en omgeving, 13.00 uur Beek, o.a. i.s.m. Museum Eyewitness Beek

Ma. 16 september: afbouw kamp en vertrek

voor een uitgebreid programma 
klik hier 

Programma Valkenburg 13 september: klik hier
Poster Valkenburg 13 september: klik hier
Vlag Valkenburg 13 september: klik hier

Programma gemeente Meerssen: klik hier
Route en tijden gemeente Meerssen 15 september: klik hier

Ein Doàdgewoon Verhaol Beek: klik hier
First Miles to Liberty 15 september Beek: klik hier
Herdenking en bevrijdingsfeest 17 september Beek: klik hier

Deelname

De organisatie doet graag een beroep op voertuigeigenaren en re-enactment groepen om deze evenementen tot een ongekend succes te maken.  Naast de gebruikelijke voertuigen zoals Willy’s jeeps, diverse typen Dodge weapon carriers en motoren, is er behoefte aan een aanzienlijk aantal grotere voertuigen zoals GMC trucks, scout cars, armored cars, ambulances en half-tracks. Voor de uitbeelding ligt het accent op de diverse eenheden van het Amerikaanse leger die een rol in Zuid Limburg hebben gespeeld zoals de Old Hickory, Red Horse, 2nd Armored Division. Tot dusver kunnen tussen de 75 tot 100 voertuigen deelnemen.

Naast deelname aan de karavaan en de intochten kunt u aangeven of u op 13 september wilt deelnemen aan historische displays in Valkenburg en omgeving: medic posts, veldartillerie, keuken, stellingen, etc. Daarbij zijn uitbeeldingen van zowel Amerikaanse als ook Duitse onderwerpen van harte uitgenodigd.

Het centrale basiskamp wordt zes dagen lang opgeslagen op het Landal Green Park op de Cauberg. Op de centrale kampeerplaats dient het kamp de uitstraling te hebben van een WO II Amerikaans bivak. Wij hopen uiteraard dat u alle dagen aanwezig kunt zijn. Indien dit echter niet mogelijk is horen we dat graag, zodat vervanging ingepland kan worden.

Alhoewel de deadline voor de definitieve inschrijving en betaling is gesteld op 15 augustus 2019 horen wij graag per ommegaande of u serieuze interesse in deelname heeft. Een en ander is belangrijk vanwege de complexe planning van de vier tochten en de inkomsten/ontvangsten in de verschillende steden, het regelen van vergunningen en het maximum dat aan het aantal voertuigen moet worden gesteld.


Kosten inschrijving zijn:
€ 15,- voertuig en bestuurder samen
€ 7,50 per re-enactor / pasagier / overig

De inschrijvingen en betalingen moeten uiterlijk 15 augustus 2019 binnen zijn!

Bij inschrijving en betaling van het deelnemersgeld bent u verzekerd van:

  • Gratis overnachtingplaats en faciliteiten (WC, douche)

  • Lunch voor 4 dagen

  • Avondmaal op vrijdag 13 september

  • Benzine bon voor de voertuigeigenaren

  • Een onvergetelijk samenzijn

 

Inschrijfgeld overmaken op bankrekeningnummer: 

NL42 ABNA 0825 5597 23 
Ten name van Stichting Liberty Maastricht
Vermeld aub als u het geld overmaakt in het berichtenvak onder welke naam u zich ingescheven heeft.

De inschrijving is gestopt!


Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door: